Nieuwsbrief 08011801

By 8 januari 2018januari 9th, 2018Nieuwsbrief

Nieuws update m.b.t. beveiligingslekken in Intel, AMD en ARM processoren


De afgelopen dagen is bekend geworden dat er beveiligingslekken kunnen ontstaan door een ontwerpfout in Intel, AMD en ARM processoren.

Wij leggen u uit hoe het zit en welke maatregelen er te verwachten zijn.


Wat is het probleem?

Onderzoekers hebben 2 grote fouten ontdekt in chips die in bijna alle computers, smartphones en servers zitten.
Met de 2 fouten, die Meltdown en Spectre zijn gedoopt, zouden hackers data kunnen stelen die op de computer wordt verwerkt, waaronder ook wachtwoorden en documenten.
Hiervoor moet de hacker dan wel eerst malware op de computer hebben kunnen installeren die gebruik weet te maken van de fouten in de chip.

  • Meltdown treft alle PC’s (zowel Windows als Mac OS), laptops en servers met een Intel chip
  • Spectre treft Smartphones, tablets en andere “slimme” apparaten met een Intel, ARM of AMD chip.

Wat is de oplossing ?

Het probleem kan alleen opgelost worden door een softwarematige update in het besturingssysteem van een apparaat met Intel, ARM of AMD chip.
De fabrikant van het besturingssysteem stelt de update waarschijnlijk op zeer korte termijn ter beschikking, er zijn vandaag al berichten dat er updates beschikbaar zijn.
Nadeel hierbij is wel dat aangekondigd is dat de snelheid van het apparaat daardoor tot zo’n 30 procent kan verminderen, waarbij dat vooral voor oudere apparatuur en voor virtuele servers zal gelden.

Daarnaast is het belangrijk om altijd een up-to-date en goed werkende antimalware voorziening te hebben, die minimaal bestaat uit werkplek, server- en netwerk beveiliging.


Wat nu te doen ?

Digi Terra volgt de ontwikkelingen rond Meltdown en Spectre op de voet.
Voor klanten met een Professional IT Care overeenkomst met werkplek en server beheer- en softwareonderhoud verzorgen wij voor de benodigde updates.
Heeft u geen Professional IT Care overeenkomst met beheer en softwareonderhoud ?
Zorg er dan zelf voor dat uw systemen van de software update worden voorzien zodra die beschikbaar komt voor uw apparaat, of vraag Digi Terra dom assistentie als u het liever níet zelf wilt doen.

Zorg er tevens voor dat al uw apparatuur is voorzien van een goed geconfigureerde en goed werkende antivirus/antimalware oplossing op uw werkplek, server en mobiele apparatuur, waarvoor wij de Bitdefender Security suite van harte kunnen aanbevelen.
En zorg ervoor dat u een router of firewall heeft met web-content en email scanfilter, zodat malware nóg minder kans heeft om toe te slaan !


Meer info ?
Heeft u vragen over deze informatie, of wilt u weten hoe Digi Terra u kan helpen met voorkomen van Ransomware en malware besmettingen en het optimaliseren van uw IT ?
Neem dan kontakt op met Digi Terra op 070 427 68 68 of klik hier.